8 essentiële belastingvoordelen & tips voor zzp’ers

Ontdek de 8 essentiële belastingvoordelen en tips voor zzp’ers en maximaliseer je winst! Als zzp’er wil je doen waar je goed in bent, je tijd besteden aan ondernemen en investeren in de groei van je onderneming. Maar hoe benut je alle belastingvoordelen optimaal? Met deze 8 essentiële belastingvoordelen en tips voor zzp’ers kom je te weten hoe je jouw winst kunt maximaliseren en hoe Enwijdoenderest jou daar in kan helpen.

1. De zelfstandigenaftrek
Want als gedreven ondernemer verdien je het beste belastingvoordeel. Met de zelfstandigenaftrek, het meest bekende voordeel, kun je een deel van je winst aftrekken van je inkomstenbelasting. Als startende zzp’er profiteer je hiervan zodra je voldoet aan het urencriterium van minimaal 1.225 uur per jaar.

2. Startersaftrek: geef je onderneming een vliegende start
Als beginnende ondernemer verdien je extra steun. Met de startersaftrek verhoog je de zelfstandigenaftrek met een aantrekkelijke € 2.123. Deze geweldige aftrekpost is beschikbaar gedurende de eerste vijf jaar van je onderneming en kan tot wel drie keer toe worden toegepast. Zo krijgt jouw succesvolle onderneming de boost die het verdient.

3. Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid
Ook als deels arbeidsongeschikte zzp’er kun je gebruikmaken van de startersaftrek. Het urencriterium wordt verlaagd naar 800 uur en je kunt genieten van aantrekkelijke bedragen: respectievelijk € 12.000, € 8.000 en € 4.000 voor het eerste, tweede en derde jaar. Onthoud dat deze aftrek nooit hoger zal zijn dan je winst.

4. WBSO-regeling: investeer in innovatie
Ben je bezig met technisch-wetenschappelijk onderzoek of ontwikkel je nieuwe producten en productieprocessen? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de aftrek voor onderzoek- en ontwikkelingswerk (WBSO). Mits je voldoet aan het urencriterium en minimaal 500 uur per kalenderjaar besteedt aan deze activiteiten.

5. Meewerkaftrek: betrek je partner bij jouw succes
Laat je partner onbetaald of tegen onkosten (< € 5.000 per jaar) meewerken aan jouw onderneming? Maak dan gebruik van de meewerkaftrek. Afhankelijk van de behaalde winst en het aantal meegewerkte uren (minimaal 525 uur), kun je maximaal 4% van je winst aftrekken. Vergeet hierin niet je urenadministratie zorgvuldig bij te houden.

6. Stakingsaftrek: wat als je gaat stoppen met je onderneming?
Als je in de toekomst wilt stoppen met ondernemen, kom je in aanmerking voor stakingsaftrek. Hoewel dit een van de minder bekende voordelen is, is het belangrijk om er gebruik van te maken wanneer de situatie zich voordoet. Je kunt tot wel € 3.630 aftrekken van de winst die je behaalt bij het staken van je onderneming. Enwijdoenderest helpt en adviseert je graag om te controleren of je recht hebt op deze en andere complexe aftrekposten.

7. Mkb-winstvrijstelling: geef je winst een boost
Als zzp’er heb je recht op de mkb-winstvrijstelling. Wist je dat dit één van de grootste belastingvoordelen oplevert. Zelfs als je niet voldoet aan het urencriterium, blijft 14% (geldt t/m 2023, vanaf 2024 geldt €12,7%) van je winst, na aftrek van zelfstandigen- en startersaftrek, onbelast. Zo houd je meer over voor jouw groeiende zzp-onderneming.

8. Aftrekbare zakelijke kosten: bespaar en investeer
Alle zakelijke kosten die je als zzp’er maakt, zijn volledig of gedeeltelijk aftrekbaar. Denk aan kosten voor marktverkenning, adviezen en andere bedrijfsuitgaven die gericht zijn op het opzetten van jouw succesvolle onderneming. Zorg ervoor dat je deze kosten zorgvuldig bijhoudt in je administratie, zodat je optimaal kunt profiteren van belastingteruggave.

Als zzp’er wil je doen waar je goed in bent. EWDDR doet de rest. Heb je de 8 essentiële belastingvoordelen en tips voor zzp’ers gelezen en wil je weten wat voor jou en jouw onderneming van toepassing is? Onze fiscalisten en financieel experts helpen je graag bij de vragen die jij als zzp’er hebt. Welke belastingvoordelen zijn er voor jou als zzp-ondernemer? Plan nu zelf een vrijblijvend advies in.