Belastingvoordeel voor zzp’ers: waarom uitbesteden verstandig is

Belastingvoordeel voor zzp’ers? De belastingaangifte is een complexe aangelegenheid die jaarlijks veel stress met zich meebrengt. Vooral voor zzp’ers en ondernemers. Zelfs als je jouw administratie op orde hebt, is het geen goed idee om zelf je jaarcijfers op te stellen en de inkomstenbelasting-aangifte te doen. Er zijn meerdere redenen waarom het uitbesteden van deze taken essentieel is voor het behalen van belastingvoordeel en om tijd en fouten te besparen.

Klopt de vooraf ingevulde aangifte wel?

De Belastingdienst probeert het belastingplichtigen gemakkelijker te maken met de vooraf ingevulde aangifte, maar als zelfstandig ondernemer (IB-ondernemer) heb je daar niet veel aan. Je moet nog steeds ervoor zorgen dat je administratie op orde is en rekening houden met diverse ondernemersregels.

Een belangrijk onderdeel van de belastingaangifte zijn de balans en de winst-en-verliesrekening. Hierbij moet je rekening houden met zaken zoals de afschrijving van bedrijfsmiddelen en gemengde kosten, waarbij een deel als zakelijk en een deel als privé-uitgave wordt beschouwd. Daarnaast zijn er fiscale regelingen zoals de oudedagsreserve en de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Het correct vastleggen van al deze zaken is essentieel om fouten te voorkomen en een juiste winstberekening te maken. Zelfs als je gebruikmaakt van een boekhoudprogramma, blijft de kans op fouten aanzienlijk.

Hoewel de vooraf ingevulde aangifte aantrekkelijk lijkt, ben je nog steeds zelf verantwoordelijk voor eventuele fouten, zelfs als de Belastingdienst de bedragen al heeft ingevuld.

Waar heb je recht op: belastingvoordeel voor zzp’ers

Als zzp’er heb je recht op verschillende ondernemersregelingen, zoals de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling, waardoor je aanzienlijk minder belasting betaalt dan een werknemer. Een van de voorwaarden om hiervoor in aanmerking te komen, is het urencriterium. Je moet gedurende het hele jaar meer dan 1225 uur hebben gewerkt in je onderneming om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek.

Als ondernemer heb je diverse mogelijkheden om de hoogte van je belastingaanslag te beïnvloeden, bijvoorbeeld door te investeren in je onderneming. Met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) kun je een eenmalige extra aftrek krijgen tot maximaal 28% van het investeringsbedrag. Bij een duurzame strategie kom je mogelijk ook in aanmerking voor energie-investeringsaftrek (EIA) of milieu-investeringsaftrek (MIA). Het is belangrijk om je investeringen tactisch te plannen voor optimaal voordeel. Het minimuminvesteringsbedrag voor deze aftrekposten is € 2.600.

Belastingvoordeel voor zzp'ers, Utrecht, Amersfoort, Leusden, Soest, Baarn - zzp'er worden

Hoe zit het met pensioen en een AOV-verzekering?

Het opbouwen van pensioen en het omgaan met arbeidsongeschiktheid zijn belangrijke uitdagingen voor veel zzp’ers en ondernemers. De fiscale oudedagsreserve (FOR) is de eenvoudigste vorm van pensioenopbouw (vanaf 2023 is deze regeling afgeschaft). Dit is een aftrekpost die in eerste instantie op papier wordt gedaan, als een reservering op de balans. Uiteindelijk moet dit bedrag worden omgezet in een lijfrentevoorziening. Daarnaast kun je ook pensioensparen, waarbij uitgaven voor lijfrente wegens pensioentekort fiscaal aftrekbaar zijn. De hoogte van het bedrag hangt af van de jaarruimte en bij een eventueel pensioentekort heb je recht op een extra aftrekpost.

Kennis van belastingregels

Hoewel het handig is om enige kennis van belastingregels te hebben, is belasting een vak apart dat voortdurend verandert. De belastinggids voor ondernemers van de Belastingdienst bevat honderden pagina’s en is niet volledig. Daarnaast zijn er regels met betrekking tot box 3, eigen woning, auto van de zaak en meer. Hoewel je ervoor kunt kiezen om zelf de IB-aangifte te doen, is het belangrijk om te overwegen of dit verstandig is. Een bekend gezegde luidt: “penny-wise and pound-foolish”. Kiezen voor de expertise van Enwijdoenderest kan je uiteindelijk veel tijd, moeite en kosten besparen.

Hoe vind je een goede zzp boekhouder - boekhouding ZZP - tarieven zzp boekhouder

Kortom, het uitbesteden van de belastingaangifte is een verstandige keuze voor zzp’ers en ondernemers. Het biedt belastingvoordeel, bespaart tijd en minimaliseert fouten. Maak gebruik van de expertise en ervaring van een gedegen administratiekantoor om het maximale uit je belastingaangifte te halen? En wil je de focus leggen op de groei van je bedrijf? Plan zelf een vrijblijvende afspraak en kom meer te weten over belastingvoordeel voor zzp’ers.