Fiets van de zaak

Fiets van de zaak: voordeliger dan je denkt!

Sinds begin 2020 zijn de regels voor het nemen van een fiets van zaak veranderd. Vanaf 2020 is het extra voordelig om een fiets op de zaak te zetten. Spoiler alert: vooral voor de wat duurdere fietsen kan het erg voordelig zijn om je fiets op de zaak te zetten, en kost het je letterlijk maar een prikkie. Hoe dat precies zit lees je hier.

Hoe werkt een fiets van de zaak?

Allereerst is het belangrijk dat je de fiets in kwestie ten minste 10% zakelijk gebruikt. Wat voor fiets je er vervolgens mee aanschaft (een racefiets, elektrische fiets of whatever) maakt niet uit. Wanneer je een fiets van de zaak neemt betekent dit – net als bij een zakelijke auto – dat je bijtelling moet betalen. De bijtelling over een fiets is vanaf 2020 standaard 7%. Dat betekent dat je 7% van de adviesprijs (!) bij je winst uit onderneming moet optellen, en daar betaal je vervolgens jaarlijks inkomstenbelasting over. Concreet betekent dit dat een fiets van €1000 je nog geen
€3 per maand kost. Huh, hoe dan? Om het makkelijker te maken geven we je een rekenvoorbeeld.

Rekenvoorbeeld

Stel je koopt een fiets waarvan de aanschafwaarde €1000 incl. BTW is. Daarover betaal je 7% bijtelling, wat neerkomt op €70 bijtelling per jaar. Dit bedrag tel je op bij je inkomen aan het einde van het jaar, en daar moet je belasting over betalen bij je inkomstenbelasting. In het meest ongunstige scenario betaal je in Nederland zo’n 50% belasting, wat neerkomt op €35 per jaar en dus maar €3 per maand.

Voordelen

Die bijtelling daar hoef je dus niet wakker van te liggen. Maar een fiets op de zaak zitten heeft ook nog een aantal andere voordelen. Naast dat je natuurlijk de BTW over de aanschafprijs mag terugvorderen, mag je ook al je relevante fietskosten op de zaak zetten. Denk aan een eventuele verzekering, accessoires of onderhoudskosten.
Let op: gebruik je de fiets alleen zakelijk, dan mag je 100% van de btw terugvragen. Gebruik je de fiets maar voor 50% zakelijk en zijn de rest privé, dan mag je slechts 50% van de btw terugvragen.
Een ander fijn voordeel is dat de fiets mag meetellen voor de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Dat is een hele mond vol, maar waar het op neer komt is dat dit je voordeel kan opleveren wanneer je in één jaar voor meer dan
€2.600 aan investeringen doet. De fiets moet dan wel minstens €450 excl. btw kosten.

Fiets van de zaak of privé?

Als je ervoor kiest om geen fiets van de zaak te nemen dan kun je wél je zakelijke fietskilometers als uitgaven in je administratie zetten. Net als bij de auto mag je bij de fiets €0,21 per kilometer (vanaf 2024 geldt €0,23) als kosten rekenen. Ook dat is dus niet verkeerd en kan voor relatief goedkope fietsen slimmer uitpakken. Of een fiets op de zaak zetten voordelig is, is dus onder andere afhankelijk van het aantal verwachte zakelijke kilometers, en de aanschafprijs van je fiets.